A cikket írta: Székely Sarolta, mfor.hu

Koronavírus:
a képzési piacot is megbolygatta a veszélyhelyzet

A koronavírus elleni védekezés jeleként egyre több multinacionális vállalatnál kérik a dolgozókat otthoni munkavégzésre, és több ágazatban is megfigyelhető az eddig megszokott munkarend és -folyamatok teljes felkavarodása. Ez azonban nem minden esetben érinti a munkavállalók képzéseit.

A koronavírus világszintű terjedésével párhuzamosan a hazai multinacionális cégek is igyekeznek felelős munkáltatóként eljárni, a fenyegető helyzetre pedig már akkor reagáltak a Magyarországon működő cégek, amikor a vírus csak Olaszországban okozott egyre nagyobb problémákat.

Az elmúlt 1-2 hétben már nagyon erős megtorpanás látszik a képzési piacon és mindenki csak abban bízik jelenleg, hogy nem végleges lemondásokról van szó, csak átütemezésekről - mondta lapunknak Farkas Dániel, a Change Agent Hungary Kft. társtulajdonosa, társügyvezetője."Többféle reakció tapasztalható a cégek részéről az elmúlt 1-2 hétben, de az általánosan megfigyelhető, hogy a multik a 10 főnél nagyobb rendezvényeket lemondták".Azokat a képzéseket pedig, amelyek a cég üzleti céljai, stratégiája szempontjából kritikusnak tekinthetők - tehát a célok elérése szempontjából fontos képességekre irányulnak - igyekeznek átütemezni. Ez egyaránt jelenthet létszámbeli változtatásokat, időpontra és helyszínre irányuló módosítást is. Például 10 fő alattivá változtatják az eseményeket, a jelenlévők pedig tartják a 1,5-2 méteres távolságot - magyarázta a tréner.

Arra a kérdésünkre, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mennyire működik a képzések online térbe helyezése, Farkas Dániel elmondta: abban az esetben, ha a cég számára stratégiailag fontos képességek fejlesztésére irányul a képzés, a trénercégek igyekeznek ezeket áthelyezni az online térbe. "Nyilvánvalóan a személyes jelenlét hiánya miatt ezek talán kevésbé hatékonyak, de a kívánt képességek így is javíthatók, fejleszthetők."Hogy hosszú távon a pár napja kihirdetett veszélyhelyzet, a vírus terjedése mennyire lesz hatással az ágazatra, egyelőre nagyon nehéz felbecsülni.

A szakember véleménye szerint jelenleg mindenki igyekszik az eredetileg tervezett prioritások mentén gyorsan reagálni a kialakult helyzetre. Hogy innen hogyan változnak meg a cégek igényei, függ attól is, hogy meddig húzódik el a veszélyhelyzet. Mivel azonban az eredeti tervekhez képest jelentős visszaesés érzékelhető a piacon, az már most jól látszik, hogy az idei évben komoly gazdasági hatásokkal kell számolni.Miközben a képzési piacon működő cégek alapvetően a partnereik igényeihez próbálnak igazodni, a saját szervezeten belül, a képzésekkel foglalkozó cégeknek is reagálniuk kell a krízisre. A trénercégek is igyekeznek felelős munkaadóként eljárni a kormányzati iránymutatásoknak megfelelően.

Ennek alapján felelős munkaadóként Farkas Dániel és tulajdonostársa, Radó Péter sem kötelezi a trénereket egy-egy képzés megtartására, ha valaki biztonságosabbnak érzi jelen helyzetben ettől távolmaradni, megvan erre a lehetősége. A szakember elárulta: ha egy hosszabb képzési szünettel kellene számolni, akkor azt az időt cégen belüli stratégiai fejlesztésekre fordítanák a tulajdonostársával. "Ezekre a mindennapokban sokkal nehezebb fókuszálni".